Petunia este cocheta unei familii cu fete simple si muncitoare. Floarea cu nume de fata este sora cu rosia, cartoful, tutunul si ardeiul iute. Cu exceptia tutunului toate celelalte surate par adoptate.

Vara gradinile ar arata altfel fara minunatele petunii. In fapt cred ca verile sunt imposibile fara petunii, fara parfumul lor dulce si persistent si fetele lor vesele si colorate.

Colorata, parfumata petunie

Colorata, parfumata petunie

Petuniile sunt zaharicalele gradinii, lipicioase si la fel de inrobitoare. Duble, simple, uni, bi sau tricolore petuniile sunt simplu de ingrijit si si mai simplu de iubit.

Cu floare sa ca o palnie din inima careia urca parfumul de moda veche, petunia se revarsa luxuriant din ghivece, plina de flori si voie buna.


Splendide petunii liliac in Le Jardin des Plantes de Coutances

Splendide petunii liliac in Le Jardin des Plantes de Coutances

Din acest motiv este floarea ideala pentru ghivecele suspendate plasate strategic la intrarea in gradina sau in casa sau deasupra locului de luat masa din gradina.

O petunie undeva pe aproape are darul de a linisti si alina dorul de acasa.

Fata frumoasa a unei petunii duble

Fata frumoasa a unei petunii duble

Si daca mai avea nevoie de o calitate floarea asta arata bine atunci cand este plantata singura, intr-o masa compacta de flori si parfum, dar mai ales atunci cand este in compania altor flori.

Nu le domina ci cu modestie si generozitate le imprumuta ceva din sarmul ei dulce si elegant.

Spectaculoasa petunie bicolora

Spectaculoasa petunie bicolora

Putem avea petunii din mai pana la primul inghet daca stim cateva trucuri. Ca majoritatea fiintelor vii destinul petuniilor este sa se inmulteasca, sa faca seminte si mai apoi, cand scopul calatoriei a fost atins, sa moara.

Gradinarii insa au descoperit ca cele mai multe dintre flori raspund la cruzime cu luxuriante avalanse de flori.

Gradinarul rupe florile inainte ca acestea sa apuce sa fac seminte si planta alarmata ca nu va ramane nici o urma a existentei ei pe pamant arunca in lupta si mai multe flori.

Intr-un aranjament exuberant in gradina copilariei lui Dior din Granville

Intr-un aranjament exuberant in gradina copilariei lui Dior din Granville

Val dupa val din mai pana la primul inghet petunia se lupta cu gradinarul si se lasa intimidata de cruzimea lui.

Stratagema merge si la unii trandafiri (cei mai multi sunt insa incapatanati si refuza sa raspunda siretlicului), la panselute, craite, galbenele, cosmos, margarete. Cu alte cuvinte gradinarul are la dispozitie o lunga lista de victime.

Fiti gradinari buni si lasati petunia sa isi implineasca menirea inainte ca vremea rea sa va rapeasca placerea de a recolta lipicioasele seminte. Cu ele veti afla cum au aratat parintii sau bunicii petuniei care v-a bucurat un an intreg.

De cele mai multe ori hibrizii nu transmit caracteristicile lor urmatoarei generatii. Asadar va asteapta o supriza si intreaga aventura a germinarii semintelor. Insa petunia merita. Nu-i asa?