Lupinul este o floare pe care oricine o vede si-o doreste in gradina. Unii fac din semintele ei mancare (atentie, nu toti lupinii au seminte comestibile! iar cei ce sunt comestibili trebuie pregatiti cu grija) altii doar se bucura de splendidele flori.

Eu am plantat semintele si acum ma bucur de frunzele adanc taiate ale rasadurilor de pe pervazul din hol. Acesti lupini, in multe culori, vor fi plantati in primavara in noua mea gradina alaturi de rozmarin, degetel, de multe caldaruse si si mai multe nalbe.

Splendide flori in superbe culori

Splendide flori in superbe culori

Parfumati si drepti ca lumanarile, splendizii lupini sunt o bataie de cap daca indraznesti sa ii pornesti din samanta si ii inteleg. Nu vor sa se faca mari si sa simta vantul rece, ploaia aspra si soarele pirjolitor. In samanta lor lucioasa se simt bine.

Nici macar incapatanarea lor de a nu scoate capetele fragile din plamant nu ma determina sa renunt la lupta. Le promit o gradina in care vor putea sa fie primadone daca asa le este gustul.


Asa ca, dupa multe incercari esuate, prima cocoasa de verde a aparut din pamantul negru. Apoi, timid primele doua frunze niciodata asemanatoare cu frumoasele frunze ce or sa vina.

Dupa multe asteptari si griji minunatele frunze de lupin isi fac aparitia

Dupa multe asteptari si griji minunatele frunze de lupin isi fac aparitia

Lupinii sunt acel gen de flori care dupa o copilarie timida ajung cei mai indrazneti, poate chiar obraznici scolari din clasa. Cand au pornit, au pornit si nimic nu ii mai poate opri din drumul lor catre Hollywood-ul florilor.

Lupinii fac cu ochiul ca baietii smecheri si isi trec mana prin par ca fetele care se stiu frumoase si curtate. Este o uriasa putere de seductie in florilor dispuse perfect pe lujeri lungi si drepti, un zambet de Garbo, enigmatic si neinteles ne face sclavi intr-o clipita. 

Dragii mei lupini la inceput de viata

Dragii mei lupini la inceput de viata

Floarea asta atat de demodata in trecut, atat de la moda acum are o poveste extraordinara. Numele de lupin vine din latinescul lupinus care inseamna al lupului. Numele avertiza asupra unei teribile proprietati cu care mintile oamenilor au inzestrat pentru multa vreme frumoasa floare. Se credea ca lupinul seaca de  nutrienti pamantul in care cresc.

In timp s-a descoperit ca tocmai contrarul este adevarat. Ca si fasolea radacinile lupinilor imbogatesc solul in care cresc. Din acest motiv lupinii sunt cei mai buni partenei pentru legumele care au nevoie de mult nitrogen in sol: brocoli, castraveti, spanac si dovleci.

Lupini rosii, albastrii, galbeni si roz

Lupini rosii, albastrii, galbeni si roz

Lupinii sunt mofturosi si chiar si atunci cand ai ajuns sa ai cateva tufe in gradina ele nu vor sta acolo pentru foarte multi ani asa incat in fiecare an trebuie sa mai plantezi o tufa sau doua. Ce am descoperit in timp este ca semintele germineaza mai repede daca sunt inmuiate peste noapte in apa. Se pare ca ce merge la sfecla merge si la lupini.

Lupinii se pot inmulti nu numai prin seminte ci si prin detasarea lastarilor sanatosi de tufa in primavara. Cu inmultirea prin seminte este o loterie. Nu se stie niciodata ce culoare vor avea florile insa prin butasire noile plante vor avea exact culoarea florilor din tufa mama. Eu uit ce culoare este o tufa sau alta si din acest motiv fac poze si in primavara cand apar primii lastari stiu singur ce tufa vreau sa inmultesc. Tot in primavara divizez tufele pe care nu vreau sa le pierd, pe care vreau sa le vad la tot pasul in gradina. Nu incercati sa divizati tufele in toamna pentru ca le veti pierde.

Lupinii sunt splendide flori pe care le vreau in glastre si in gradina tot anul. Ador avalansa de culori si inaltimea pe care o asigura straturilor cu flori. Nici o alta floare nu are frunze atat de decorative si flori atat de frumoase si parfumate. Daca reusesc in lupta cu melcii noua mea gradina va fi plina de lupini. Promit.