Snobism si prost gust. Nu am crezut ca voi ajunge vreodata victima modelor si nici nu m-am suspectat vreodata de prost gust. Am fost si raman un om caruia ii place ca fie curat, decent si atat. Cumpar carti, plante, seminte si pantofi atunci cand cei cu care umblu s-au rupt. Insa sunt o snoaba.

Ca orice gradinar, cand se apropie toamna pregatesc liste cu semintele si plantele de care am nevoie in gradina anul viitor. Toamna este aproape si eu am a lunga lista de nume, si nici unul dintre ele nu este romanesc. Asa ca pun punct aici.

Gandesc ca orice om inteligent atunci cand descopera despre sine ca a cazut in pacatul care il dezgusta la altii incearca sa se schimbe. Iar eu asta fac acum. Caut seminte de legume romanesti.

Stiu ca nu este usor, dar snobismul meu si al gradinarilor ca mine, ucide mostenirea lasat de gradinarii care ne-au precedat.


Citesc multe din blogurile de gradinarit din Romania si multe din cele ale strainilor impatimiti de cultivat legume, fructe si flori.

Nu suntem singurii gradinari care vor sa incerce plante noi, gusturi noi, insa cu siguranta suntem singurii gradinari care din ignoranta omoara fondul genetic national de legume, flori si fructe.

Este foarte usor sa cazi in acest pacat si avem 50 de ani de scuze insa este momentul sa ne trezim si decidem ce vom lasa generatiilor viitoare.

Eu vreau sa le las ceva mai mult decat un Louboutin, Hermès sau Vuitton.

Pornirea mea nu vine din patrotism vine pur si simplu din curiozitate si respect. Vreau sa stiu ce gust are varza, sau au ardeii si salata pe care bunicii si strabunicii mei le aveau in gradina, vreau sa ma inchin in fata generatiilor de tarani care cu un gest firesc in fiecare toamna pastrau o rosie sau doua de samanta.

Imi amintesc cum bunica nu ma lasa sa ma ating de cativa castraveti care cu burti enorme se lafaiau la soare, galbeni si bonomi. In fiecare an lasa cativa de samanta.

Unde si cand am devenit prea sofisticati pentru a perpetua ce bunicii nostrii ne-au lasat? De ce semintele aduse din Italia, Spania, Franta, America sau Marea Britanie sunt mai cu mot?

Sunt o snoaba. Am cazut victima modelor pe care le dispretuiesc insa eu de astazi ma schimb. Voi face ce bunica facea strangand seminte, imprumutand si facand schimb cu vecinii, cumparand numai atunci cand un dezastru se abatea asupra gradinii ei.

Vreau ca rosiile, castravetii, ardeii romanesti sa supravietuiasca. Nici un guvern nu este vinovat ca soiurile romanesti de fructe si legume au ramas fara parinti. Noi suntem vinovati. Nu este nevoie de bani, trebuie numai sa facem alegerea corecta, alegerea care le va asigura supravietuirea.