Degetelul rosu sau Digitalis purpurea este una dintre acele flori fara care nu pot concepe nici o gradina pe care o voi planta vreodata. Am o slabiciune pentru planta asta pentru ca face ce multe flori nu reusesc: ofera un spectaculos fundal florilor mai mici de inaltime.

Superbul digitalis "Saltwood Summer"

Superbul digitalis "Saltwood Summer"

Multa vreme am avut aceeasi problema in fiecare an: majoritatea plantelor pe care mi le doream nu puteau fi puse decat la marginea stratului, erau prea scunde ca sa se vada daca le puneam in planul doi. Treptat am adaugat in fundal trandafiri cataratori si clematite. Insa planul doi ramanea mereu descoperit. Este adevarat ca lupinii sunt o buna solutie insa nici un lupin nu ajunge atat de inalt. Si mai e ceva: nici un lupin nu arata atat de bine.

Nu ai spune ca degetelul rosu este o planta toxica

Nu ai spune ca degetelul rosu este o planta toxica

Degetelul este perfect pentru planul doi. Exista un singur dezavantaj pe care degetelul il are in comparatie cu lupinul: nu exista degetel cu flori albastre. Dar cine isi doreste albastru cand rozul si rosul si albul arata atat de spectaculos. In plus recent au aparut digitalis in nuante de galben si un elegant maro-ruginiu pe care il vanez de mult si pe care, pana la urma, tot il voi prinde.

Degetel roz la intr-una dintre gardinile de la Chelsea Flower Show de anul trecut

Degetel roz la intr-una dintre gardinile de la Chelsea Flower Show de anul trecut

Am lasat la final marele avantaj al degetelului. Pentru ca este o planta de padure floare este perfect adaptata zonelor umbrite din gradina. Asezata intr-un loc umbros arata ca o faclie care lumineaza bland. Nu imi pot imagina o floare mai usor de cultivat si mai plina de calitati. Daca o veti pune in gradina veti avea surpriza ca anii viitori sa descoperiti de jur imprejurul ei o adevarata colonie de digitalis. Si surpriza va fi cu atat mai mare cu cat putini din copii vor semana fidel parintilor. De ce? Pentru ca in gradina este exact la fel ca in viata.