Anul acesta la Chelsea Flower Show doua doamne elegante, Patricia Thirion si Janet Honour, au prezentat in concurs la sectiunea “Small gardens” o gradina intitulata “Christian before Dior”. Gradina a castigat si o medalie, e drept numai una de bronz.

Gradina "Christian before Dior" prezentata la Chelsea si culmea, medaliata

Gradina "Christian before Dior" prezentata la Chelsea si culmea, medaliata

Cele doua doamne au ales ca sursa de inspitatie gradina copilariei lui Dior “Les Rhumbs” din Granville pe coasta Normandiei, Franta. Gradina nu este inspirata de “Les Rhumbs” ci copiaza stangaci “Les Rhumbs”.

Am dreptul sa spun asta pentru ca zilele trecute am vizitat veritabila “Les Rhumbs”, gradina pentru care Dior la 15 ani a creat bolte pentru iasomie si trandafiri, locul unde Christian Dior si-a exersat imaginatia si dezvoltat gustul pentru frumos.

Trandafirul rosu "Christian Dior" in stratul de flori din gradina prezentata in concurs la Chelsea

Trandafirul rosu "Christian Dior" in stratul de flori din gradina prezentata in concurs la Chelsea

Cand vizitezi Chelsea Flower Show si citesti ca o gradina sau alta sunt inspirate de alte mari si faimoase gradini nu te astepti sa descoperi copii scalate. Te astepti ca designerii sa fi facut efortul de a interpreta creativ sursa inspiratiei lor. Cer prea mult? Sau poate astazi a te inspira inseamna pur si simplu a copia?  Unde se opreste inspiratia si incepe furtul?


Speram ca la toate aceste intrebari sa fi raspuns juriul de “specialisti” de la Chelsea. Judecata lor pare insa sa nu fi fost prea aspra sau sa fi ignorat cu totul faptul ca cele doua elegante doamne au prezentat in concurs o copie.

Admit ca nu putem cu totii sa fim originali si ca chiar si originalitatea vine de undeva, insa daca cele doua doamne ar fi facut un minim efort ar fi inteles ca gradina lui Dior poate fi o fecunda sursa de inspiratie. Astfel un miselesc furt ar fi devenit nenecesar.

Gradina lui Dior vorbeste despre vremuri mai bune, despre naivitate si exuberanta, despre abundenta si tihna. Daca cele doua doamne ar fi sters cu maneca la un colt spoiala aparentelor ar fi descoperit esenta, iar acolo este si trebuie sa fie sursa inspiratiei. 

Bujorii "Solange" pazind banca de lemn pe care este aruncata neglijent una dintre hainele create de Dior

Bujorii "Solange" pazind banca de lemn pe care este aruncata neglijent una dintre hainele create de Dior

Nu voi contesta valoarea gradinii “Christian before Dior”, nici titlul bine ales. Gradina de la Chelsea a pastrat culorile, plantele si a accentuat parfumul pe care il are “Les Rhumbs”. Ce mi se pare insa tragic este ca numele gradinii celor doua doamne este mai inspirat decat intreaga gradina.

Veritabila gradina a copilariei lui Dior

Veritabila gradina a copilariei lui Dior

Christian Dior scrie in autobiografia sa “Christian Dior et moi”: “la maison de mon enfance … j’en garde le souvenir le plus tendre et le plus émerveillé. Que dis-je? ma, vie, mon style, doivent presque tout à sa situation et à son architecture”. Cred ca toata acesta pasiune merita ceva mai mult decat o copie palida. Voi razbuna nedreptatea facuta la Chelsea si voi scrie saptamana viitoare despre gradina lui Dior. Ii sunt datoare.