Pentru Gladwell este clar: ca sa ajungi mare, celebru, cel mai bun in domeniul tau, bogat, de succes trebuie sa studiezi intens domeniul in care vrei sa te afirmi. Cat de intens? Vreo 10.000 de ore de studiu. Atat de intens!

“Outliers - The Story of Success” de Malcolm Gladwell

“Outliers – The Story of Success” de Malcolm Gladwell

La o prima vedere cartea lui Gladwell nu spune nimic nou. Este ceva ce nu stiam de mici? Sigur toata acea morala sanatoasa a copilariei este pusa la incercare de exemple recente care arata clar ca succesul nu este egal cu munca. Sunt aproape convinsa ca daca cei ce sunt astazi oameni de succes in Romania ar fi studiat 10.000 de ore acum ar fi muritori de foame.

Dar, dupa cate se pare, bietul Malcolm Gladwell nu a fost in Romania. Insa in cartea lui vorbeste despre un roman de succes, un emigrant care ajuns la New York si a muncit ca vanzator. El a avut 10 nepoti: sase au ajuns medici, trei au ajuns avocati si unul a ajuns psiholog. Succesul nepotilor s-a datorat bunicului care si-a rupt spatele in magazin ca sa isi trimita copiii la scoala si viitorilor parinti care au perpetuat exemplul bunicului si si-au trimis copiii la scoli bune. A fost nevoie de doua generatii! Cine mai are rabdare astazi?

Asadar circumstantele sunt dupa Gladwell esentiale. Studiul este vital iar circumstantele sunt esentiale, iar daca cele doua conditii sunt indeplinite ajungem ca Bill Gates.


In carte Gladwell explica succesul lui Gates prin faptul ca, spre deosebire de restul adolescentilor americani din generatia sa,  in 1968, pe cand avea numai 13 ani, Gates a putut folosi liber computerul scolii. Ca orice adolescent Gates a petrecut mai mult timp decat ar fi fost sanatos in fata computerului. Asa crede Gladwell ca a reusit seful de mai tarziu al Microsoft sa adune cele 10.000 de ore.

In “Outliers – The Story of Success” Malcolm Gladwell mai vorbeste si despre cultul pentru munca devenit amprenta genetica la unele popoare care ajuta atat de mult fiecare generatie sa o depaseasca pe cea anterioara.

Gladwell vorbeste despre culturile de orez din China, despre faptul ca spre deosebire de agricultura europeana unde pamantul are nevoie de o pauza, unde exista rotatia culturilor, in China culturile de orez sunt cu atat mai productive cu cat sunt mai des exploatate. Bietul taran chinez nu prea are vreme de pierdut.

Gladwell crede ca acest cult al muncii este transmis copiilor si asta explica, in parte, succesul studentilor chinezi in universitatile americane. Succesul studentilor chinezi in matematica este explicat de autor si prin ceea ce el numeste un sistem numeric mai simplu decat cel folosit de noi.

Dar ce inseamna 10.000 de ore de studiu? 20 de ore de munca pe saptamana timp de 10 ani. Acum mai doreste cineva sa ajunga ca Bill Gates?