Ulf Nordfjell este suedez. S-a nascut in nordul Suediei inconjurat de paduri si rauri. Ulf Nordfjell a lasat in urma natura copilariei si s-a concentrat asupra sculpturilor de granit, metal si lemn pe care le-a plasat in gradini proiectate cu minutiozitate folosind ierburi si flori in combinatii indraznete si inovatoare. Arhitectul este recunoscut pentru stilul sau ultramodern care aduce mult cu cel al olandezului Piet Oudolf.

Ierburi si flori - o combinatie facuta celebra de designerul olandez Piet Oudolf

Ierburi si flori – o combinatie facuta celebra de designerul olandez Piet Oudolf

Ulf Nordfjell a proiectat prima sa gradina pentru Chelsea Flower Show in 2007. Gradina s-a intitulat “A Tribute to Linnaeus” dedicata botanistului Carl Linnaeus si a castigat medalia de aur. “A Tribute to Linnaeus” a frapat si incantat prin liniile simple si gama restransa de culori pe care a folosit-o (alb, albastru, mov si galben).

A Tribute to Linnaeus

A Tribute to Linnaeus, gradina proiectata de Ulf Nordfjell in 2007, a luat medalia de aur

La a doua sa patricipare la Chelsea Flower Show de anul acesta Ulf Nordfjell a castigat marele premiu – cea mai buna gradina din expozitie.

The Daily Telegraph Garden

The Daily Telegraph Garden proiectata de suedezul Ulf Nordfjell

Gradina proiectata pentru cotidianul britanic The Daily Telegraph a fost una dintre cele mai admirate gradini. De jur imprejurul gradinii publicul se bulucea sa vada cea mai frumoasa gradina a acestui an.


Publicul de la Chelsea Flower Show 2009 admirand gradina designerului suedez Ulf Nordfjell

Din punctul meu de vedere gradina din acest an a fost mai putin interesanta decat cea de acum doi ani. The Daily Telegraph Garden este delicat proiectata cu o paleta de culori foarte nordica dominata de alb si gri. Designul este insa inspirat si de o gradina foarte britanica cea de la Hidcote Manor. Si in acesta gradina ca in multe proiecte de pana acum, inclusiv “A Tribute to Linnaeus”, Ulf Nordfjell a folosit granit si apa. Blocurile mari de granit gri inegale si geometrice au creat un mal original bazinului cu apa din mijlocul gradinii.

Pavilonul de otel si sticla din The Daily Telegraph Garden

Stilul delicat al lui Ulf Nordfjell este relaxant si foarte inspirat iar gradinile lui par fluide si pline de melancolie. Suedezul nu este designerul meu favorit dar proiectele sale imi evoca de fiecare data splendidele gradini scandinave.