Cultivarea legumelor si fructelor este la moda. Anul trecut la Chelsea Flower Show noua moda a fost foarte bine ilustrata. Desigur gradinile de legume si fructe de la Chelsea erau perfecte, cu plantele alese nu atat pentru bucatarie cat pentru glastra. Culorile, texturile ca si forma fructelor si legumelor sunt mai importante decat gustul lor la Chelsea.

O gradina foarte decorativa la Chelsea Flower Show 2009

Dincolo de nerealista si irealizabila expozitie florala, englezii fac ce face lumea intrega de la aflarea vestii ca economia mondiala este in recesiune: cauta sa economiseasca bani. Una dintre metode: planteza rosii in locul trandafirilor si ceapa in locul petuniilor.

Rasaduri intr-o sera la Chelsea Flower Show 2009

Rasaduri intr-o sera la Chelsea Flower Show 2009

Moda gradinii de legume este imbratisata de la Casa Alba pana la vecinul meu care anul acesta are in gradina varza, salata, brocoli, rosii si patrunjel. Gradina lui, anul trecut plina de flori, va fi anul acesta foarte productiva.

Ceapa si salata verde proaspat udata intr-o gradina din Normadia, Franta

Ceapa si salata verde proaspat udata intr-o gradina din Normadia, Franta

Michele Obama a inaugurat anul trecut gradina de legume de la Casa Alba, iar anul acesta a extins-o. Marile companii Google, Yahoo, Toyota, PepsiCo ofera angajatilor posibilitatea de a cultiva un petic de teren in pauza de masa, iar incepand de anul trecut, BBC trimite gratuit telespectatorilor pachete cu seminte de legume intr-o campanie numita Dig In: Grow your own Grub.


Michelle Obama in gradina de la Casa Alba

Michelle Obama in gradina de la Casa Alba

Gradina a inceput sa reflecte ceea ce gandim despre societatea in care traim. Ca de fiecare data in momentele grele incepem sa ne baza pe noi. Nu vreau sa politizez subiectul dar este clar ca atunci cand statul nu ne mai poate proteja, si aici nu ma refer numai la romani, ne intoarcem la origini.

Gradina cu sfecla rosie, morcovi si ceapa

Gradina cu sfecla rosie, morcovi si ceapa

Cred ca gestul de a creste legume si fructe intr-un ghiveci sau pe un hectar nu vine din teama ca vom muri de foame ci din intelegerea faptului ca oricat de avansata este sau va ajunge tehnica (pentru societate nu mai am sperante) trebuie sa pastram legatura noastra cu ceea ce este pana la urma definitoriu pentru fiinta umana: animalitatea, legatura cu pamantul, cu natura, cu anotimpurile.

Cartofi timpurii

Cartofi timpurii

Nu putem nega fiintei umane gesturile atat de bine intiparite in noi mii de ani. Computerele, mobilele, internetul, banii, minsterul de externe, TVA-ul sunt dezvoltari atat de recente in evolutia noastra incat nu reprezinta nici macar o picatura in vasta istorie a umanitatii.

Asadar, indiferent de justificarea filosofica sau economica, nevoia noastra de a ne intoarce la pamant, la gradina cu legume, ramane un lucru firesc care ne defineste, de care nu putem scapa, la care ne vom intoarce mereu.