Toate florile pe care le cultivam in gradina au un strabun salbatic. Incrucisat si selectat de-a lungul vremii strabunul a fost domesticit, iar gradinarii au reusit sa obtina culori si forme diferite, adaptate modelor trecatoare.

Panselute intr-un aranjament de flori si culori foarte indraznet

Panselute intr-un aranjament de flori si culori foarte indraznet

Panselutele nu au nici o vina ca am umplut cu ele parcurile si ca au devenit din acest motiv comune. Insa acest rol secundar, care, cel mai adesea le-a inregimentat in aranjamente de cele mai multe ori bizare si neinspirate, nu are nici o legatura cu exuberanta si creativitatea gata sa izbucneasca din micuta, atat de familiara floare.

Istoria panselutei vorbeste despre hachitele generatiilor trecute de a obtine o floare considerata mereu imperfecta de generatiile urmatoare. Panseluta moderna, cea pe care eu o am in gradina, vine si ea ca toate florile cultivate din doua panselute salbatice: viola tricolor si panseluta de munte sub numele ei latinesc de viola lutea.

O mare de panselute de toate culorile, pe toate gusturile

O mare de panselute de toate culorile, pe toate gusturile

Viola tricolor este o planta anuala cu flori mici care pot avea culori foarte diferite. Viola lutea este insa o planta perena si acesta caracteristica a fost pe gustul gradinarilor. Coloritul panselutei salbatice si perentitatea celei de munte, si-au spus gradinarii suflecandu-si manecile. Asa au aparut primele varietati de panselute de cultura la inceputul secolului al XIX-lea. 


Urmatoarea etapa, a treia in evolutia panselutelor, a fost marcata de noroc. In 1840 o samanta a dat nastere unei panselute numite “The Show Pansy”. Ce o facea remarcata din multimea panselutelor de pana atunci era pata centrala si simetrica din inima florii, una cu care suntem astazi atat de familiari.

Stanjenel alb, mac himalaian si panselute in nuante de albastru pentru o gradina care are un impact spectaculos la lansarea amurgului

Stanjenel alb, mac himalaian si panselute in nuante de albastru pentru o gradina care are un impact spectaculos la lansarea amurgului

Si uite asa ajungem la “The Fancy Pansy” (fara nici o gluma!) obtinuta in anii ’60, 1860, si care avea dimensiuni mult mai mari decat bunica ei “The Show Pansy”. Pata din centrul florii acoperea toate cele trei petale din partea de jos mai putin o margine subtire care avea un colorit diferit decat cel al petei.

Ultima etapa a evolutiei panselutelor este cea a hibrizilor moderni atat de variati in forma si culoare. De aici incolo este decizia noastra unde va merge panseluta. Noile varietati vor depinde de culorile la moda, de dimensiunile cerute de gradinari si de conditiile meteorologice pe care le vom avea.

Sper ca panseluta sa isi depaseasca curand conditia de floare pentru gradinile municipale si straturile de flori din parcuri. Merita mai mult, iar in gradina mea va avea intotdeauna un loc de onoare.