Vara trecuta in fiecare dimineata a lui iunie am trecut pe langa mica gradina a vecinilor mei in drumul meu catre serviciu. Un gard de lemn maro care nu imi atrage privirea in mod normal undeva catre mijlocul lunii m-am oprit din mers. Gardul asta comun nu mai este asa ordinar. 

Macul din curtea vecinilor mei

Macul din curtea vecinilor mei

Printre zabrelele de lemn  iesea acum capul unui mac oriental roz pal. Este o floare pe care vreau de multa vreme sa o am in gradina. Acum cativa ani am avut trei maci tibetani albastrii si inalti. Din nefericire tufele au murit. Le-am plantat in primavara, iar primavara viitoare le-am asteptat insa in zadar.

Frumosul mac tibetan (himalaian) in mai 2006

Frumosul mac tibetan (himalaian) in mai 2006

Am realizat recent, citind un articol intr-o revista de specialitate ca macii mei erau plante anuale si nu perene. Acum exista maci tibetani sau himalaiani pereni. Aceeasi culoare albastra. Curand, foarte curand voi cumpara 3 si ii voi replanta in acelasi loc. Macul tibetan nu este singurul pe care mi-l doresc. Vreau si o tufa de “Patty’s Plum”.

Papaver orientale "Patty's Plum"

Papaver orientale "Patty's Plum"

“Patty’s Plum” este un mac foarte la moda. Culoarea nu este chiar aceeasi cu a prunelor, asa cum ii spune numele, petalele sunt este mai degraba un mov vinetiu stralucitor. As vrea o rochie si un ruj de culoarea asta atat de greu de definit.


Fetele melancolice ale macilor cu bobocii lor pufosi

Fetele melancolice ale macilor cu bobocii lor pufosi

Macii orientali sunt foarte usor de ingrijit. Sunt rezistenti la frig si arata bine in caldura. Insa varietatea culorilor va face alegerea foarte dificila – asta este un avertisment de care trebuie sa tineti seama. Macii orientali sunt usor de inmultit in toamna prin divizarea radacinilor. Stiu bine asta pentru ca fratele macului roz pe care l-am zarit vara trecuta in gradina vecinului meu creste frumos anul acesta in gradina mea.

Patty's Plum in pavilionul florilor la Chelsea Flower Show 2009

Patty's Plum in pavilionul florilor la Chelsea Flower Show 2009

Am bifat roz, stiu ca vreau alb si movul acela de ruj  elegant, si desigur albastru. Ma opresc aici. In toamna va voi prezenta noii locuitori din gradina mea. Daca voi putea sa ma decid. Sper sa am loc pentru toti.