Normandia, Franta este singurul loc din lume unde vreau sa traiesc. Daca ar fi sa prind radacini undeva, acolo vreau sa prind. Nu ma intereseaza Normandia plajelor si oraselor. Oricat de frumos este Rouen-ul pentru mine nu este Normandia.

Normadia mea cu peri si ciresi in floare

Normadia mea cu peri si ciresi in floare

Normandia mea este dincolo de metropole sau plaje de pietris si nisip si aproape de dealuri. Liniile dulci, iarba verde, livezile cu meri si peri batrani, cu crengile grele de flori si vasc, cu trunchiurile intepenite, inclinate asemeni turnului din Pisa. Recunosti merii si perii din livezile vechi pentru ca sunt aplecati aproape de pamant, batuti de acelasi vant zeci de ani.

Normandia mea

Normandia mea

Regiunea este frumoasa indiferent de anotimp. Primavara este altfel, Normandia este in fine optimista. In restul anotimpurilor arata mereu ganditoare, nostalgica, timida. Primavara, cand peste tot ninge cu petale de cires si mar si par si prun, Normandia isi pune mana in sold si, ca o taranca imbujorata, incepe sa palavrageasca. Ne arata cu degetul si vorbeste tare sa o auda tot satul despre liliacul care a inflorit, viteii tolaniti la umbra, si ciresii plini de flori.

Normandia miroase a cidru si unt si pamint

Normadia miroase a mere, cidru, unt si pamant. Nu poti merge in Normandia fara sa gusti, mirosi si vezi abundenta. Aici se face cea mai buna branza si cel mai bun unt. In laptele vacilor se simte gustul ierbii. Asta este motivul pentru care branza de aici este altfel decat in alte parti.


Paine, branza proaspata, saucisson si ridichi proaspete

Paine, branza proaspata, saucisson si ridichi proaspete

Camembert-ul cremos si dulce, inima alba si pura a Neufchâtel-ulului si tartele cu aluat de unt umplute cu mere flambate in Calvados, toate astea sunt mai bune aici in Normadia, aici unde sunt facute, unde au fost inventate.

Mont Saint-Michel, gradina lui Claude Monet de la Giverny, superbul Pont l’Évêque. Asta este Normandia.

Normandia mea cu case de piatra si lemn, cu livezi si vaci pascand, cu iarba verde, atat de verde, ma asteapta rabdatoare, neschimbata. Inima mea este acolo si va ramane acolo mereu.