Nu stiu o alta floare care sa aiba impactul pe care il are laleaua. Plantez in fiecare an in noiembrie bulbi de lalele. In ghivece sau direct in gradina. Ma trezesc in fiecare an ca din gama uriasa de culori aleg movul inchis.

Lalelele Negrita plantate intr-un ghiveci de teracota impreuna cu o tufa de marar foeniculum vulgare “Giant Bronze”

“Negrita” si “Queen of Night” sunt favoritele mele si arata foarte bine langa frunzele de fenicul bronz si de panselutele albastru inchis.

Cand cumpar bulbi de lalea sunt foarte atenta: trebuie sa fie perfecti, tari, fara pete, iar capetele sunt inspectate cu mare atentie. Ii plantez de fiecare data in grupuri de 3, 5 sau 7  la o adancime mai mare decat cea scrisa pe pachet, de cel putin 20 de centimetri.

Ceapa decorativa (Allium)

Anul trecut am inceput sa plantez lalele in ghivece mari de plastic pe care in primavara cand florile sunt aproape de inflorire le ingrop in gradina in locurile in care nu a inceput sa creasca nimic.


Ingrop ghivecele cu totul si cand florile s-au trecut le scot si le pun la pastrare. Este un truc pe care il folosesc si cu ceapa decorativa (Allium) sau cu narcisele.

Acelasi Allium astazi plantat in gradina intre bujori si trandafirul alb Rambling Rector

Ghivecele cu bulbi sunt foarte usor de intretinut peste vara. Plantele sunt atat de generoase. Doar apa, nu uitati de apa si din cand in cand ingrasamant. Atat.

Prin anii 1600 un sigur bulb de lalea costa cat o casa. Putine plante au nascut atata pasiune. Exista festivaluri in Olanda (bineinteles) si Statele Unite dedicate exclusiv lalelei. Goana dupa laleaua neagra sau cea albastra este si ea de natura sa infierbante minti si nasca pasiuni (manipulare genetica: bine sau rau?).

Ne revedem primavara viitoare, dragele mele

Ne revedem primavara viitoare, dragele mele

Lalelele din gradina mea trag cortina acum. Petalele sunt purtate de vant dincolo de poarta gradinii. Se vor intoarce primavara viitoare. Abia astept.