Feminine si luminoase gradinile dominate de roz sunt delicate, romantice si misterioase. Exista ceva fragil in culoarea asta inocenta care aminteste de obraji fragezi si pufosi de bebelus sau de budoare secrete si parfumate.

Gradinile dominate de roz sunt foarte populare, poate cele mai populare gradini. Poate pentru ca trandafirii roz sunt atat de seducatori, poate pentru ca rozul este atat de usor de gasit in natura, poate pentru ca pur si simplu gradinile cu flori roz sunt intotdeauna vesele.

Fata blanda si delicata a unui trandafir roz

Fata blanda si delicata a unui trandafir roz

Gradinile roz nu inseamna monotonie si lipsa de imaginatie. Rozul nu este o singura culoare el are multe nuante de la aprinsul si indraznetul roz al trandafirului Gertrude Jekyll, la delicatul si transparentul roz al stanjenelului Vanity’s Child.

In plus rareori gradinarul rezista tentatiei de a nu pune langa roz nuante de mov sau lila. Combinatia asta de culori este foarte utilizata de gradinarii amatori si profesionisti dintr-un singur si simplu motiv: merge. Culorile se sustin una pe cealalta se accentueaza una pe cealalta. Rozul devine mai roz si movul devine mai mov. Este greu de explicat insa atat de simplu de vazut.


Splendidul stanjenel "Sweet Musette"

Splendidul stanjenel “Sweet Musette”

Intens sau palid rozul este insipid de unul singur si chiar daca nu avem la dispozitie flori mov sau lila, albastrul merge pentru exact acelasi motiv, iar daca florile sunt prea scumpe sau greu de gasit, frunzele cu tonuri de albastru ne sunt tuturor la dispozitie.

Stiu ca ma repet insa nu exista o frunza mai frumoasa si mai folositoare decat cea de marar. Puneti marar langa tufa de trandafiri roz! Atunci veti vedea ce spectaculos arata trandafirul si ce planta fascinanta este mararul.

Roz si albastru - o combinatie clasica

Roz si albastru – o combinatie clasica

Daca mararul nu va este pe plac, puneti la picioparele unei tufe de trandafiri roz o tufa sau doua de lavanda. Aveti atatea optiuni.

Insa trandafirii nu sunt singurele plante cu flori roz. Garoafele turcesti, irisii, lupinii, nalbele, degetelul, gladiolele, rododendronii, macii, toate aceste flori si uriasa gama de roz pe care o au fac din proiectarea si amenajarea unei gradini o treaba simpla. Complicata ramane alegerea plantelor care sa ajunga intr-o astfel de gradina romantica.

Un delicat trandafir catarator roz pal

Un delicat trandafir catarator roz pal

Oricare ar fi plantele care ajung in gradina roz beneficiile unei astfel de culori sunt uriase. Asemeni albului, rozul are puterea de a se face vazut seara. O gradina cu flori in nuante de roz este un spatiu de care te poti bucura deplin si dupa lasarea intunericului.

Ziua de florile roz incalzite de soare se bucura albinele si cand ceva este bun pentru albine inseamna ca este excelent pentru noi. Albinele stiu sa aleaga mai bine decat suntem noi in stare sa o facem fara sa tine cont de conventii stupide (rozul este pentru fete) sau de mode trecatoare.

Petalele delicate ca aripile de fluture ale irisului "Vanity's Child"

Petalele delicate ca aripile de fluture ale irisului “Vanity’s Child”

Ne place sau nu rozul ne domina viata. De la delicatele flori de mar, splendidele cupe ale lalelelor sau voluptosii bujori si pana la clasicii trandafiri suntem inconjurati de luminosul roz.

Indiferent cat de lipsiti de romantism am fi sau incapatanati in gama de culori pe care o alegem pentru gradina noastra, rozul are darul de a se strecura pe nesimtite in stratul de flori si darul de a ne subjuga in timp.

Cu totii purtam in inima o floare si de cele mai multe ori ea este roz. Rozul are darul de subtia granitele si de a indulcii linia dura care separa visul de realitate. Rozul are puterea de a inmuia inimi de neclintit.