Este dimineata si legand rosiile, culegand corcodusele si perele si udand salata, adun in roaba pe care o am mereu cu mine in gradina tot ce este copt si arata bine sau este pe cale de a fi prea copt maine.

Cateva rosii galbene dulci si aromate, doua capete de brocoli, o ceapa lovita cu sapa din greseala, cativa cartofi rontaiti de gaze, doua sau trei fire de patrunjel cu radacini cu tot care au inceput sa ia cu asalt fasolea, cateva pastai cu boabele inca umede si fragede, un ardei gras contorsionat si greu de sucuri amare. Toate arata ca piesele risipite ale unui puzzle a carui rezolvare nu o am.

Rosii galbene, brocoli, ardei, cartofi, ceapa, usturoi, patrunjel, marar, fasole ...

Rosii galbene, brocoli, ardei, cartofi, ceapa, usturoi, patrunjel, marar, fasole ...

Cand vad toate aceste legume la un loc am placuta, delicioasa senzatie de abundenta si implinire. Sunt fericita ca spatele rupt de atata plantat, legat si pigulit la buruieni, melodramele inspirate de rosiile lovite de mana sau lungile ore petrecute udand gradina au un atat de spectaculos final. 

Pamantul asta nu inceteaza sa ma uimeasca. Nu am facut nimic sa merit atata generozitate. Am facut tot ce mi-a stat in putere ca sa merit atata generozitate.


Generozitatea gradinii mele, atat de meritata, atat de nemeritata

Generozitatea gradinii mele, atat de meritata, atat de nemeritata

Cand in gradina nu sunt decat urzici lucrurile sunt foarte simple in bucatarie. Nu am prea multe alternative. Cand insa masa geme sub greutatea legumelor dilema este mare.

Noroc ca vreme simplifica mult lucrurile. Frigul din ultimele zile imi spune aspru: supa. Ai auzit? Supa! Ferbinte, dulce, acra, amara, deasa! Iar eu ma execut.

Cartofi Désirée si rosii Yellow Pear in asteptarea unei idei

Cartofi Désirée si rosii Yellow Pear in asteptarea unei idei

Oricum obrajii roz ai cartofilor Désirée si carnea galbena si dulce a rosiilor Yellow Pear imi spun ca trebuie sa fie impreuna, ca asa cum au crescut in gradina, unii aproape de altii, asa trebuie sa stea in farfurie: foarte aproape.

Supa asta de legume nu este un compromis, o rezolvare stangace si fusarita, ea este tratata cu acelasi respect cu care tratez toate legumele pentru care ma spetesc aproape jumatate de an in fiecare an.

Dulce, parfumata, abundenta, supa cu legume este un minestrone romanesc dulce-acrisor, parfumat cu patrunjel si marar. Orice senzatie de frig dispare dupa prima lingura.

Un castron cu supa dulce-acrisoara, parfumata si aratoasa

Un castron cu supa dulce-acrisoara, parfumata si aratoasa

Stiu ca de aici incolo multe astfel de castroane vor urma. Intregul ritual de a inmuia legumele taiate marunt in putin ulei de masline, si mai apoi de a le fierbe in apa sarata va ramane cu mine de acum si pana la primavara.

Supa cu sau fara carne va sta pe aragaz, apetisanta si fierbinte, un leac impotriva frigului, foamei si teribilelor dureri de spate.