Sa nu ne mintim. Cartile au exact acelasi efect: ne transporta departe de locul in care ne aflam acum. Citim ca sa uitam ca traim in mizerie si singuratate, pentru ca vrem sa fim altii atunci cand punem cartea inapoi pe raft (mai destepti, mai buni, mai rai).

Un raft cu carti din biblioteca mea

Un raft cu carti din biblioteca mea

Exista si alte motive. Cand vrem sa confirmam credinte pe care le avem deja, cand vrem sa “furam” parerea unuia ce are mai multa autoritate decat noi, cand vrem sa intram intr-o lume care nu este a noastra (de cate ori ne pacalim conditia sociala citind?).

Citesc pentru toate aceste motive si inca multe altele. Citesc pentru ca nu ma pot opri din cumparat carti. Nu ma intereseaza pantofii, gentile, bijuteriile. Nu. Singurul lucru pe care il vreau atunci cand am bani este o carte (de fapt sunt mai multe carti).  Si aici trebuie sa fiu sincera. Am liste, foarte multe liste cu carti pe care mi le doresc.

Citesc pentru ca vreau sa stiu, pentru ca “da bine” sa poti spune am citi cartea asta. Era o vreme cand lecturile mele erau impuse. Ani de zile mi-am impus sa citesc filosofie si clasici. Mi-am indesat pe gat carti pe care in alte conditii le-as fi abandonat dupa prima pagina.


Acum imi hranesc pasiunile. Citesc carti de istorie (desi am urat istoria la scoala), jurnale de calatorie, carti de bucate si de gradinarit. Nu iubesc toate cartile. Urasc cartile prost scrise, pe cele care imi spun cum sa imi traiesc viata si pe cele care pretind ca stiu totul. Nu vreau solutii si raspunsuri finale la intrebarile pe care le am. Stiu ca o carte nu imi poate rezolva problemele. Vreau sa petrec cateva ore de placere in urma carora sa raman cu intrebari si optiuni.

La intrebarea: de ce citim?, criticul Dan C. Mihailescu a raspuns: de tampiti. Nu pot raspunde la fel. Cred ca decizia mea de a citi nu are nici o legatura cu ce fac cei din jurul meu. Cand citesc nu ma raportez la ce si cat citeste cel de langa mine. Putin imi pasa ce face restul lumii. Lectura este felul in care eu intorc spatele lumii si ma inchid in mine. Si asta cu riscul ca cei ce nu au o carte in mana sa ma considere tampita.