Din cand in cand in fata castelului se opreste cate o masina. Din ea sar veseli englezi, francezi, italieni cu aparate de fotografiat atarnate de gat si cu un bronz proaspat pe fete.

Château Palmer - Margaux, regiunea Medoc, Franta in vara anului trecut

Château Palmer - Margaux, regiunea Medoc, Franta in vara anului trecut

Se indeparteaza de castel, il masoara din ochi si apoi il trag in poza. Dar nici unul dintre ei nu se opreste la o singura poza. Traverseaza strada si odata ce superbul castel dispare din campul vizual, gradina din fata lui devine subiectul fotografiilor.

O turista fotografiind gradina castelului prin gardul de fier

O turista fotografiind gradina castelului prin gardul de fier

De cele mai multe ori ne apropiem de marile cladiri crezand ca vom descoperi ceva dincolo de impunatoarele fatade sau de draperiile grele din ferestre, sau, ca in cazul castelului, dincolo de obloanele albastre de lemn. Este pura curiozitate. La Château Palmer cautand secretele din interior descoperim splendoarea din exterior.

Gradina din fata castelului Palmer simetrica si linistita

Gradina din fata castelului Palmer simetrica si linistita

Da, nu vreau sa vorbesc despre renumitul vin facut la Château Palmer – Margaux. Un vin de colectie pentru care multi platesc bani grei. Vreau sa vorbesc despre gradina din fata castelului.  

Este miezul verii si al zilei, totul in jur este fierbinte iar piatra cladirilor si pavajele luceste orbitor. Intr-un fel pe care nu il pot explica gradina asta pare racoroasa.

Asa cum te astepti gradina are un aer desuet cu tot sarmul vremurilor de demult. Iarba este tunsa scurt, iar intreaga gradina este o miniatura a marilor parcuri franceze: simetrica si perfect coafata. De o parte si de alta a impunatoarei intrari in castel pazesc doua fiinte bizare taiate in crengi si frunze. Caini, pisici, maimute? Cine stie.


Este o gradina verde, cocheta si discreta

Este o gradina verde, cocheta si discreta

Pentru un castel, gradina este modesta si discreta. Nu sunt prea multe culori, gradina este predominant verde. Chiar daca paleta de culori este foarte restransa, verdele este exuberant. Tufe de un verde inchis, alaturi de tufe de un verde deschis, alaturi de tufe de lavanda cu verdele lor de o nuanta pe care nu o pot descrie dar pe care numai lavanda o poate avea. Am gasit: tufele de lavanda de un verde-lavanda. Cocheta gradina vorbeste despre averi si mandrie, despre bun si prost gust in acelasi timp. Istoria franco-engleza este evidenta: cochetarie frantuzeasca si aroganta imperiala à l’anglaise.