Nu vreau capsuni in decembrie, vreau sa tanjesc o iarna intreaga pana voi gusta capsunile, vreau sa indur dureroasa asteptare, dorul. Nu vreau nimic prefacut, shimonosit si nenatural. Capsunile altora nu vor avea niciodata gustul capsunilor mele. Pentru ca eu le stiu decat erau mamele lor, le-am pus asa cum erau, legate cu cordonul ombilical, in mici ghivece si l-am desparit de mamele lor numai atunci cand erau gata sa ia singure viata in piept. 

Sunt gata sa fac compromisuri insa rezonabile. Acum recoltez fasolea si blondele pastai ajung in borcane pentru la iarna. Vreau, pot si trebuie sa pastrez fasole si varza si cartofi. Capsunile sunt insa un lux trecator care trebuie sa ramana asa.

Cotletele de porc in ulei de masline, usturoi si parfumatul, inegalabilul rozmarin

Cotletele de porc in ulei de masline, usturoi si parfumatul, inegalabilul rozmarin

In gradina nu mai sunt capsuni insa acum este momentul in care tund tufa de rozmarin. Voi folosi varfurile fragede sa fac din ele alte tufe, sa inmultesc splendida mea tupa, insa cele ce nu vor ajunge noi plante ajung in bucatarie.

Pastai de fasole si rozmarin. Asta este tot ce pot aduce din gradina pentru pranzul de astazi.


Cotlete de porc cu rozmarin si garnitura de fasole cu otet balsamic si usturoi este o reteta veche pe care o folosesc cand rozmarinul este gata pentru tunsoarea lui anuala. Ramurelele de rozmarin culese azi dimineata sunt tocate marunt si amestecate cu sare, ulei de masline, piper proaspat macinat si usturoi din gradina, proaspat si foarte parfumat. Lasat cotletele pentru cateva minute imbracate in aceste arome.

Suculentele cotlete, parfumate si fierbinti langa minunata fasole

Suculentele cotlete, parfumate si fierbinti langa minunata fasole

Am incins gratarul, am dat in clocot fasolea iar cand gratarul a devenit incandescent am aruncat pe el fripturile. Cu fasolea am rezolvat-o rapid. Am pus intr-un castron usturoi zdrobit cu sare la care adaug otet balsamic si ulei de masline. Toata fasolea a fost usor imbracata de sosul dulce-acrisor.

Langa cotletele suculente si parfumate am aranjat cocheta fasolea blonda vopsita acum castaniu. Supusa blonda nu se lupta cu friptura. Aromele lor au o nota comuna asa ca blonda si friptura se simt bine impreuna.

Fasolea proaspat culeasa este delicioasa in vinegreta de otet balsamic, usturoi si ulei de masline

Fasolea proaspat culeasa este delicioasa in vinegreta de otet balsamic, usturoi si ulei de masline

Asta nu este o simpla pledoarie pentru sezonalitate, asta este o pledoarie pentru bun simt. Trebuie sa intelegem ca nu putem avea ce vrem, cand vrem ca niste copii rasfatati. Trebuie sa asteptam, sa muncim, sa invatam, sa meritam. Vreau sa merit capsunile pe care le mananc si din acest motiv refuz capsunile altora, capsunile din decembrie.