Bujorii sunt florile mele favorite. Cu exceptia crizantemelor. Si a trandafirilor. Sau a lacramioarelor. In fine bujorii sunt unele din florile care imi plac mult. In urma cu trei ani am adaugat la colectia mea bujorul “Shirley Temple”.

Paeonia lactiflora “Shirley Temple”

Florile sunt mari ca niste pampoane de un alb pur murdarit din loc in loc cu rosu. Am plantat tufa intr-un loc insorit si dupa ce in primul an a facut o singura floare, anul asta  am cules 20 de flori.

Florile au un parfum delicat si curat, simplu

Florile au un parfum delicat si curat, simplu. Stiu ca multa lume nu planteaza bujori. Sunt suficiente argumente pentru care nu ar trebui plantati: infloresc odata pe an, florile rezista putin iar orice ploaie le deterioreaza, in plus tufele sunt greu de mutat. Toate astea sunt adevarate. Este suparator ca tufa este inflorita numai cateva saptamani la inceputul lui iunie, insa dupa ce florile au trecut frunzele frumoase si lucioase sunt foarte decorative.

Bujori la Chelsea Flower Show 2009

Bujori la Chelsea Flower Show 2009

Iar mutatul tufelor este numai o legenda, mutati cu grija bujorii nu sufera deloc. Am mutat o tufa in plina vara si a supravietuit. Cel mai bun sfat pe care il pot da este ca planta sa fie transplantata cu grija. Mai intai trebuie sapata groapa in care se va transplanta bujorul. La fundul ei se pune compost si ingrasamant si se toarna apa. Tufa se sapa de jur imprejur. Se ridica cu multa grija protejand radacinile. Asta este tot.


Elegantul bujor “Jan van Leeuwen”

Anul viitor am planuri mari vreau sa mai plantez o tufa de “Sarah Bernhardt” , o alta de “White Wings” , una de “Krinkled White” si una de “Jan van Leeuwen”. Daca mai ramane loc in gradina voi mai adauga si o tufa de “Duchesse de Nemours”.

Paeonia lactiflora “White Wings”

Am o gradina mica asa ca poate ar trebui sa ma mut.